Whippet Info

Geschiedenis

Windhonden werden al duizenden jaren geleden ingezet als zichtjager op wild. Het bood een fascinerend schouwspel, maar vooral af en toe een stuk vlees op tafel. De naam “whippet” had rond 1600 de betekenis “kleine hond” en werd pas in 1841 gebruikt om een “kruising tussen Greyhound en Spaniël” te beschrijven. Lange tijd was het alleen de adel toegestaan om Greyhounds te bezitten en ermee te jagen, het volk bezat waarschijnlijk wel kleine windhonden en windhond kruisingen ten behoeve van de stroperij. De whippet zoals wij die kennen is echter – zoals veel hondenrassen – een relatief jong ras, dat door de mijnwerkers en fabrieksarbeiders in Noord Engeland werd gecreëerd uit windhonden en terriërs. Whippets werden ook wel “snapdog” genoemd (to snap = snauwen, happen), omdat zij razendsnel konden uitvallen naar andere honden.

 

Ras

De Whippet is een van de kleinere windhonden maar staat zeker zijn mannetje op elk gebied. Hij is een evenwichtige combinatie van spierkracht en kracht met elegantie en gratie. Gebouwd op snelheid en werk. Het is een middenslag hond met een schofthoogte van 47-51 cm voor de reuen en van 44-47 cm voor de teven. De Whippet komt voor in vele kleuren; van geheel wit tot geheel zwart en alles daartussen en dit met of zonder gestroomd patroon. Ze kunnen met gemak de leeftijd van 12-14 jaar halen.

Karakter

De Whippet is opgewekte, aanhankelijke, zachtaardige en intelligente hond die zich makkelijk aanpast als het maar in de buurt van zijn baasje kan zijn. Ze kunnen best redelijk tegen alleen zijn al gaat hun voorkeur uit naar een maatje in huis zijnde de baas of een andere hond als gezelschap. De meeste bezitters van een Whippet hebben er dan ook binnen aanzienlijke tijd een tweede bij mede omdat ze heel makkelijk in verzorging en schoon in huis zijn. Ze hebben een hele korte vacht die bijna niet verhaard en niet of nauwelijks ruikt. Een whippet kan heel goed samen met kinderen en mits ermee opgegroeid ook prima samen te houden met katten of andere huisdieren. De whippet is een hond waar je veel mee kan doen. Naast rennen en coursing vinden ze het ook leuk om bijvoorbeeld agility, flyball, frisbee of hoopers te doen. Je maakt ze ook blij met eindeloze wandelingen over het strand of door het bos. En na gedane arbeid kruipt een whippet thuis het liefst tegen de baas aan op de bank. En ook slapen ze ’s nachts het liefst bij de baas in bed om dicht bij hem in de buurt te zijn.

Verzorging 

De fijne, gladde vacht van de whippet ras vraagt weinig onderhoud. Afnemen met een vochtige zeem is meestal al voldoende om het zeer weinige losse haar te verwijderen. De nagels moeten elke 2 weken geknipt worden, de meeste whippets lopen met te lange nagels. Ook het gebit moet regelmatig gecontroleerd worden en eventueel schoon gemaakt worden. Door hun korte vacht zijn whippets wel gevoeliger voor extreme kou en warmte. In de winter als het koud en guur weer is, is een jasje bij het uitlaten geen overbodige luxe.

 

Gezondheid 

De whippet is een gezond ras en de kans op erfelijke afwijkingen is gering. Honden die voor de fok ingezet worden ondergaan een ECVO oogonderzoek. Maar het blijft een levend wezen die altijd iets kan mankeren.

 

Wat is een whippet niet

Een whippet is geen Italiaans windhondje, dit is een compleet ander ras. Ook is het geen Italiaanse waterhond, die komt in geen enkel opzicht overeen met de whippet.
Een Italiaanse whippet dan heb je het in feite over een whippet gefokt uit Italië.

Wat is een whippet dan wel: het is een windhond die afkomstig is uit Noord-Engeland